20.3.2016

KOKEMUKSIA KEITTIÖSTÄ


Keväässä on se ihana (ja kamala) puoli, että valo paljastaa kaiken lian ja soossin, minkä talvi on alleen piilottanut. Niinpä kaivoin eilen rätit ja lumput ja siivosin keittiön kuntoon. Pyyhin myös yläkaapin päältä, jonne oli kertynyt talven aikana kiva puolen sentin kerros pölyä. Samalla juteltiin miehen kanssa, että tää keittiö on kyllä palvellu meitä hyvin. Kaksi vuotta asumista Valontalossa tuli täyteen jouluna ja aika vähän on tullut sellaisia hetkiä, että tämän ja tämän tekisin nyt toisin. 

Keittiö on yksi onnistuineimmista ja miinuspuolia piti oikein keksimällä keksiä. Pidän edelleen vetimettömistä ovista, vaikka hetken kestikin tottua siihen, ettei ylimmäistä laatikkoa voi vetää yläreunasta, sillä aikuisen sormet eivät sinne mahdu. Olen myös vastikään seurannut, kuinka kolmevuotiaani on oppinut kiipeämään laatikoita pitkin tasolle, eikä laatikot ole juurikaan siitä kärsineet, äidin hermot ehkä enemmän. Keittiömme on tilattu Kvikistä ja ovena  korkeakiiltoinen Mano. Korkeakiiltoinen ovi olisi valintani nytkin, jos haluaisin valkoisen keittiön. Kiiltävä ovi on vaan niin helppo pitää puhtaana.  Tasoina meillä on laminaatti. Tasotkin ovat olleet helppo pitää puhtaana. Harmaasta tasosta näkyy lika vielä vähemmän kuin puunsyisestä, joka meillä on saarekkeen ympärillä. 
Yksi parhaista valinnoista on ollut iso allas. 80cm leveä Ikea Boholmen tiskiallas on laiskan tiskikoneen täyttäjän unelma. Ison altaan valitsisin ehdottomasti siis edelleen. Altaan alla on roskien lajittelu ja vetolaatikko on toiminut kuin unelma. Neljä roskista riittää ihan hyvin lajitteluun meillä. Astianpesukone on heti altaan vieressä ja nostettuna ergonomiselle korkeudelle. Tästä kyllä täytyy sanoa, että astianpesukone on ollut paljon suuremmassa käytössä kuin uuni, että jos joku kannattaa nostaa keittiössä korkeammalle, niin se on tämä. Yksi visuaalisesti ärsyttävä tekijä astianpesukoneen nostamisessa oli, että astianpesukoneen etulevyn urat eivät sattuneet samaan linjaan muiden kanssa. Mutta näin kahden vuoden jälkeen ei kyseinen poikkeama häiritse. Samoin olen kaivannut seinälaattaa astianpesukoneen päälle, sillä välitilan laatoitus katkeaa tyhmästi. Tai ehkä se vain häiritsee minua, mene ja tiedä.

Uuni ja mikro ovat tornissa ikkunan vieressä. Vähän me alkuun pohdittiin, miten koneiden luukut aukeaa käytännössä, kun seinä tulee noin viereen, mutta mitään ongelmaa ei ole ollut. Nyt jälkikäteen ajateltuna, olisi mikro saanut olla koululaiselle vähän alempana, kun apujakkaraa tarvitaan. 

Muista keittiömateriaaleista sanottakoon, että laattalattia on ollut ihan ehdoton. Muistan kauhistelleeni, että astiat hajoavat, mutta taitaa nykyisin kännykät tippua useammin, kuin astiat. Meidän keittiössä on jääpalakone side-by-sidessa, joka puskee niin innolla noita jääpaloja, että aika huolettomin tuntein on saanut olla vesiroiskeiden kanssa, kun alla on laatta. Ehkä vähän tummemman laatan valitisin nyt, sillä vaalean laatan saumat tummuvat aika nopeasti. Niitäkin saa kyllä puhtaaksi taikasienellä, jos innostuu jynssäämään. 
Saarekkeen koko on 140cm x 90cm. Syvyyttä on ollut istumiseen oikein hyvin, mutta välillä olen kaivannut hieman enemmän laskutilaa lieden ympärille. Kun jääkaapista esimerkiksi  nostelee voileipätarvikkeita, niin tilaa jää aika vähän. Kuten huomaatte, on tämä huonojen puolien etsiminen aika vaikeaa :D. Kodinkoneet ovat toimineet moitteetta, samoin tilaa toimia on ollut yllin kyllin. Keittiön koko on vähän päälle 11 m2, mutta väljät käytävät ja avoin tila lisäävät tilan tuntua. Voit lukea aikaisempia keittiösuunnitelmiani muun muassa näistä teksteistä: keittiön tilaus, keittiön suunnittelu, materiaalivalinnat.
Tänä viikonloppuna kävimme keräämässä pajunkissoja ja lapset kävivät virpomassa ensimmäistä kertaa myös naapurustossa. Aika saaliin saivat! Laitoin mattimyöhäsenä myös rairuohot kasvamaan. Aurinko paistaa tänäänkin noin ihanasti keittiön ikkunasta, että jospa ruoho alkaisi kasvamaan. Viime pääsiäisenä paistoimme uunissa lammasta, pitäisiköhän sama uusia tänäkin vuonna. Se  tuoksu on vain niin valloittava. Aurinkoista pääsiäisen odotusta sinne kaikille, joko siellä on kevätsiivousta aloiteltu?
Pin It!

10 kommenttia:

 1. Teidän keittiö on kyllä mielettömän kaunis! Itse haaveilen keittiöremontista, sillä meidän keittiö on aika järkyttävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Jossu! Keittiöremonttiin on kyllä hyvä satsata, koko kodin ilme voi muuttua samalla kun keittiön vaihtaa :)

   Poista
 2. Hei

  Hyvännäköistä on, itse mietin pöytätason harmaan ja valkoisen laminaatin välillä. Oletko ollut tyytyväinen harmaaseen? Lattialaatat ovat juuri sellaiset mitä olen etsinyt, mistä olet ostanut nuo ja muistatko laatan nimeä?

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Tosi tyytyväinen olen ollut harmaaseen tasoon. Päädyttiin siihen, koska lika ei näy niin helposti kuin valkoisesta, enkä ole sellaista tyyppiä joka jaksaisi kiillottaa tasoja koko aikaa - kaapinovissakin jo työtä :D. Laatta on Kaakelikeskuksen Dot Saintes Bianco 45x45cm.

  VastaaPoista
 4. Hei! Todella kaunis keittiö teillä! Meille tulossa myös korotettu katto keittiöön ja olen katsellut tuota liesituuletinta, mikä teillä, mutta vähän tuo meidän huonekorkeus mietityttää. Onkohan teillä mikä huonekorkeus tuossa liesituulettimen kohdalla? Jouduitteko säätää jotain erityistä, että LT tuohon korkeampaan kattoon oli ok? Vai jääkö teillä tuo LT vähän tavanomaista ylemmäs liedestä? Jos niin onko vaikuttanut käytännössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Liesituulettimen ja induktiotason väli on 70cm. Liesituulettimen yläosaan tilasimme peltisepältä n 10cm jatkopalan. Kattokorkeus liesituulettimen kohdalla noin 2,95-3,00m.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! :) emme siis hylkää tätä vaihtoehtoa kattokorkeuden vuoksi ainakaan!

   Poista
  3. Anonyymi1/3/17 09:37

   Hei, kyselisin vielä lisää tästä liesituulettimesta korotettuun kattoon. Oliko tosiaan niin, että muutoin saitte liesituulettimen asianmukaisesti kattoon ja ilmanvaihtokanavaan liitettyä ja tarvitsitte ainoastaan tuohon "julkisivuun" tuon 10 cm palan? Vai ymmärsinköhän tuon aiemman vastauksen väärin? Oliko tuossa liittämisessä mitään haasteita? ja onko toiminut hyvin käytännössä?

   Poista
  4. Kaltevan katon takia liesituulettimen ja katon väliin piti askarrella puusta jatkopaikka, joka verhoiltiin pellillä. Olihan siinä vähän tekemistä mutta ei ylitsepääsemätöntä.

   Poista
  5. Siis jatkopala. Liesituuletin itsessään on toiminut kuin unelma. Liittämisessä ei ollut ongelmaa.

   Poista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...