28.11.2015

IKEA valaistuu - samoin me!Tänä perjantaina vietettiin kiitospäivän jälkeistä perjantaita, niin sanottua Black Fridayta, jonka kaupallinen perinne on rantautunut Suomeen Amerikasta. Nimityksenä ”musta perjantai” kuvasi osuvasti myös vallitsevaa säätilaa, sillä astellessani aamuvarhaisella kohti Kuopion IKEA tavarataloa, oli sysimustaa. Musta perjantai  valaistui kuitenkin kummasti päästessäni tutustumaan Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilijaopiskelijoiden valoinstallaatioon ”Growth”. IKEA on Pariisin ilmastokokouksen tiimoilta kutsunut muotoilualan oppilaitoksia eri puolilta Suomea toteuttamaan ilmastokysymyksiin herättelevät teokset ja Valaistuminen-yhteistyön myötä on tarkoitus herätellä myös meidät kuluttajat pohtimaan valon merkitystä, kestävää kehitystä ja energiatietoisuutta.Kuopiossa voittajatyö valittiin peräti 11 ehdotuksen joukosta. Idea installaatioon syntyi viisihenkisen suunnitteluryhmän, Anni Lehtisen, Sara Rasilan, Kirsti Sorsan, Roosa Väänäsen ja Jenni Åhmanin käsistä. Lopullista työtä pääsi toteuttamaan parikymmenpäinen opiskelijaryhmä.  ”Haluttiin luoda teos, jossa katsoja pääsisi itse kokemaan installaation”, kertoo Jenni Åhman teoksen synnystä. Kestävän kehityksen kysymykset veivät opiskelijat inspiroitumaan luonnosta ja teemaksi nousi niitty. ”Niityllä kulkija kohtaa kukkia, jotka päivän aikana keräävät itseensä auringonvaloa ja näin jaksavat loistaa yölläkin”, kuvailee Kirsti Sorsa. ”Growth kuvaakin kasvua, sillä mikään ei kasva ilman valoa”, Sorsa jatkaa.

"Vaikka kompromisseja piti tehdä, ei kukaan halunnut heittää hanskoja tiskiin",
kuvailee IKEA Kuopion sisustusosaston Mona Keskitalo teoksen rakentamista.

Parisataa NITTIO-, ja LEDARE LED-lamppua, 30 kappaletta LOTS-peiliä sekä yli kolmesataa spreijattua muoviputkea. Näistä aineksista syntyi valoniitty, joka loistaa välillä himmentyen kuin kukka sulkien terälehtensä yön ajaksi. Takana on useita päiviä rakentamisen iloa.  Mutta myös kompromisseja, kertoo IKEA Kuopion sisustussuunnittelija ja visualisti Mona Keskitalo. Keskitalo oli mukana projektissa ohjaamassa oppilaita ja näyttämässä käytännössä millaista on työskennellä kansainvälisessä tavaratalossa. Projektin haasteena oli tuoda galleriamainen tila keskelle tavaratalon vilskettä. Normaalisti katosta roikkuvat valaisimet nousevatkin poikkeuksellisesti lattiasta ylöspäin ja installaation puitteissa piti miettiä tarkasti myös turvallisuutta. Keskitalo on iloinen saadessaan olla esimerkkinä oppilaille miten luovaa projektia toteutetaan tietyn aikataulun puitteissa. ”Olen iloinen saadessani avata oppilaille myös mitä sisustusosasto täällä tekee, sillä koskaan ei tiedä, istuuko tuolla meidän tulevaisuuden tähti”, toteaa Keskitalo ja katsoo merkitsevästi nojatuoleissa lepäileviä opiskelijoita. Yritysten ja koulujen yhteistyö onkin tärkeää, sillä opiskelijan siirtyminen koulusta yritysmaailmaan halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi.

Tulevaisuuden tähdet nojatuoleissaan.


Olin hyvin otettu päästessäni kokemaan opiskelijoiden aito innostus ja näkemään pitkien työpäivien synnyttämä herkistyminen installaation avajaistilasuudessa. Mielestäni tämä on huippuosoitus siitä, kuinka iso yritys voi antaa  opiskelijoille mahdollisuuden oppia projektinhallintaa, sekä tehdä samalla jotain luovaa ja kultturellia. Kaiken lisäksi lopputulos on upean yllättävä. Kepin päässä loistavat LED-lamput syttyvät ja sammuvat kuin taivaan tähdet ja pirstaleiset peilit taustalla antavat kontrastia ja lisäävät teokseen ulottuvuutta. Täytyy sanoa, että upeaa työtä molemmilta osapuolilta!


Growth-installaatio on koettavissa IKEA tavaratalon toisessa kerroksessa Kuopiossa. Installaatiosta pääsee nauttimaan lepäilemällä tavaratalon monipuolisissa nojatuolivaihtoehdoissa. Myös Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Raisiossa ja Jyväskylässä ovat teokset esillä seuraavat kolme viikkoa.


IKEA lahjoittaa 29.11–19.12 tehdyistä valaisinostoksista 1 euron uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen ja lasten koulun käynnin tukemiseen pakolaisleireillä Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä YK:n pakolaisjärjestön kautta.  Viime vuonna Brighter Lives for Refugees -kampanja keräsi yli 10 miljoonaa euroa. Tämän innoittamana suuntaan valaisinostoksille heti huomenna ja hommaan jotain meidän makkariin, jonne olen jo pitkään kaivannut yölamppuja!MIKÄ LED? LED-lamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. Pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta LED-lampuilla saavutetaan paras energiansäästö. LED-lamput ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat erinomaisesti yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen.  IKEA siirtyi myymään ainoastaan ympäristöystävällisiä LED-lamppuja syyskuusta 2015 alkaen. Lisäksi Kuopion IKEA-tavaratalo hyödyntää uusiutuvaa maalämpöä ja valaistuksessa käytetään energiatehokkaita LED-valoja. 


Behind the scenes - juttuja voit lukea Nooran  Villakoiria ja Kissankarvaa -blogista. Savon Sanomien juttuun pääset tästäPin It!

3 kommenttia:

 1. Kiva kun olit mukana jakamassa tätä jännää ja innostavaa tapahtumaa meidän kanssa! :)

  Pari korjausta mulla olisi, eli meitä installaation toteuttajia oli huimat 17, ja ei Kirsi vaan Kirsti Sorsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hieno hetki, kiitos siitä teille ja tsemppiä tuleviin projekteihin! Kiitos myös avusta, korjaukset tehty :) !

   Poista
  2. Hyvä juttu! :)

   Ja kiitos, odotan tosi innolla mitä opiskeluaika tulee pitämään sisällään, kun jo ekana syksynä saa olla mukana näin isossa ja upeassa projektissa!

   Poista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...