4.4.2013

V*A*L*A*I*S*T*U*S

Teimme eilen sähkösuunnittelijan kanssa paritalon puolikkaamme valaistussuunnitelmaa, selvitimme pistorasioiden ja kytkimien paikkoja ja pohdimme sähköpäätaulun paikkaa, ulkovalojen tarvetta jne. Tässä ajatuksiamme valaistuksen suhteen.


As. 1, sähkösuunnitelma (luonnos)

RT/OH
Ruokailutilan ja olohuoneen kattoon tulisi LED alasvalot, mutta minkälaiset ja miten aseteltuna on vielä arvoitus. Yläpuolella on yksi ehdotus. Millainen määrä spotteja on riittävä, tarvitseeko keittiöön noin monta? Riippuvalaisimet tulisivat olohuoneen sohvapöydän ja ruokapöydän ylle, sekä ehkä myös eteiseen.

K
Keittiöön tulisi LED alasvalojen lisäksi epäsuoraa valaistusta LED nauhoilla, jotka sijoittuisivat kaapistojen alle sokkeliin, sekä yläkaappien päälle ja alle.

S/PH/WC
Saunaan suunnittelimme kuituvaloja kattoon ja/tai selkänojan taakse. Kiuas toimisi erillisellä ohjauskeskuksella ja se asennettaisiin lähimpään kuivaan tilaan eli kodinhoitohuoneeseen. Pesuhuoneen kattoon tulisi LED spotteja ja allaskalusteen yläpuolella mahdollisesti vielä oma valonsa. Vessan kattoon jokin plafondi ja peilin ylle valo.

MH
Makuuhuoneisiin riittäisivät riippuvalaisimet. Vanhempien makuuhuoneen sängyn viereen suunnittelimme molemmille omia pistorasioita, jotta on mahdollista laittaa molemmille omat yölamppunsa.

VH/KHH
Vaatehuoneiden valaistukseksi riittänee jonkilaiset plafondit. Kodinhoitohuoneen katon valaisin on minulle mysteeri. Kunhan ei tarvitse laittaa kasarimaisia loisteputkia. Millaisia valoja teillä on? Kodinhoitohuoneen yläkaapiston alle tulisi myös LED nauhaa.

TERASSI/PIHA
Terassin valoja emme olleet ajatelleet vielä ollekaan. Sähkösuunnittelija keksikin ehdottaa valoja lipan alle, mikä oli meidän mielestä oikein hyvä idea! Pihavalaistuskin on vielä kysymysmerkin alla. Täytyy haastatella ensin sukulaisia, joilla on kokemusta omakotitalossa asumisesta. Ainakin autokatokseen tulee ulkovalo, mutta riittääkö se pihan valaisemiseen talvella? Tunnelman kannaltahan kaikenlaiset pihavalot ovat ihania!

JULKISIVU
Julkisivuun haluasin ehdottomasti ylös ja alaspäin valaisevat valot, jotka korostaisivat puupinnan struktuuria.
Jotain tähän tyyliin...

Kuva lainattu täältä.

(PS.Hyviä vinkkejä valaistus- ja sähkösuunnitelmiin otetaan vastaan!)


Pin It!

4 kommenttia:

 1. Heipsis :)!
  En tiedä minkä verran LED-valot on parissa vuodessa kehittyneet. Meidän remontin aikaan suunnittelimme sähkösuunnitelmassa ledejä moniin kohtiin, mutta toteutuksen aikaan ne vaihtuivat joksikin muuksi. Esim. keittiön kaappien päälle ja alle piti tulla led-nauha, mutta myöhemmin selvisi ettei ledinauhaa saanut keltaisella (lämpimällä) valolla lainkaan (ja sellainen väri oli meidän keittiöön ehdoton tiiliseinän takia ja muutenkin). Kaappien alle taas led-valojen valoteho oli liian heikko, työvalon kun on hyvä riittää ihan yksistään valaisemaan työskentelytaso. Niinpä kaappien alle laitettiin kapeat loisteputket kaapin ulkoreunaan valolistan taakse. Eli valon väri ja valaisuteho olivat tässä ratkaisevat tekijät. Parissa vuodessa valojen kehitys on tosin voinut mennä jo paljon eteenpäin.

  (Valaisimet on muuten tosi kalliita, varsinkin kun kiireellä pitää ostaa ne sieltä kalliista sähköliikkeestä. Muistakaa hyödyntää se Ingvar Kampradin kaupan valikoima valaisinosastolla, kun asutte siellä lähelläkin ;D!)

  Valoja on kyllä hyvä olla erilaisia eri tarkoituksiin, tunnelmavalaistus ja työskentelyvalaistus on eri asioita. Päävessassa meillä on kolmet eri valot, ammeen päällä tunnelmavalot, altaan päällä ns. työskentelyvalo ja vielä yleisvalo katossa.

  Pistorasioita ei voi olla liikaa :)!

  Kodinhoitohuoneessa meillä on kaksi valaisinpaikkaa ja niissä kahden lampun spottivalot (vai mitkä ne on nimeltään...?) eli yhteensä neljä valaisinta jotka voi kääntää osoittamaan haluamaansa suuntaan. Toimii hyvin, khh:ssa työskentelyvaloa tarvitsee paljon. Ja yläkaapistojen alla on samaista loisteputkea kuin keittiössä.

  Ulkovalot odottaa meilläkin suunnittelemista. Johto on vedetty pihalle ja siellä se odottaa jonkinlaisen suunnitelman tekemistä ja toteutumista. Julkisivuvalot näyttävät hienoilta ja olen sellaisia parissa talossa nähnyt, komeita ovat :)

  (Mistä tulikin mieleeni, että pihasuunnitelman tekeminen varhaisessa vaiheessa on mielestäni kannattava sijoitus. Remonttibudjetista ei sen tekemiseen paljoa kulu, mutta se auttaa kovasti pihan rakenteiden miettimistä ja toteutumistakin jo remontin aikana. Suosittelen :D)

  Tervetuloa ohikulkiissanne meille katsomaan valaisin- ja muidenkin asioiden toteutumista käytännössä, onhan se eri asia nähdä asiat livenä kuin paperilla :D

  VastaaPoista
 2. Heip Maiju! Tiesin että sinuun voi luottaa, kiitos vastauksestasi. Kyllä, LED valot ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, niitä saa nykyään usein juuri kolmessa eri värissä: lämmin, päivänvalo ja kylmä. Itse haaveilen modernista kodista, jossa mahdollisimman päivänvaloa tavoitteleva valaistus. Olen sen verran hifistelijä tyyppiä, että minua kiehtoo kaikki himmennettävät spotit, sekä LEDnauhat, joita kannattaakin metsästää ihan muualta kuin sähköliikkeestä, juuri hinnan takia. Siksi tuntuukin, että koko elämä tyssää, jos joutuu työntämään kattoon ns. peruslättyjä, plafondeja. Mutta eiköhän sinne KHH jotain keksitä. Pohdinta jatkukoon.

  VastaaPoista
 3. Hei, keittiöön paljon valoa - eri katkaisimelle, niin voi vähentää ja lisätä tarpeen mukaan. Me laitetaan nyt keittiöön enemmän kuin ne neljä, jotka oli edellisessa talossa ja ei kaikkia samaan katkaisimeen.

  Meillä oli edellisen talon khh:ssa kostean tilan kattoplanfondit ( sellaset pyöreet metallikehyksiset, jotka näytti isoilta halogeeneilta), samanlaiset oli kylppärissä. Ne toimi ja valaisi hyvin. Lisäks vielä työvalot tasojen yläpuolella. Uuteen taloon tulee kääntyvät led-spotit kattoon ja työtasolle. Ne on kehittyny onneks, ei tarvitse valita sitä kelmeää ledivaloa enää. Minä myös hifistelen mielelläni.

  Mun kokemus ulkovaloista: vaikee päättää ennenkun piha on (suhtkoht) valmis. vaikka olisi kuin hyvä suunnitelma. Pihassa on niin kiva valaista kulkuteiden lisäksi jotain istutuksia tai muuta hienoo rekvisiittaa, jotka voi jäädä varjoon... :) Kun on tarpeeksi johtoo (siis ylimääräisiä :)) sinne vedetty, niin sitten voi tehdä enemmän. Oma kokemus oli edellisessä raksassa, että ei ollu tarpeeksi piuhoja ulkovaloille ja monta hienoo kohtaa jäi valaisematta, kun en ollu niitä edes suunnitellu sinne pihalle rakennusvaiheessa. Ne vaan tuli "jostain" etukäteen tehtyyn pihasuunnitelmaan. Tosi työlästä ja kallista alkaa johtoja vetämään sitten jälkikäteen. NYT tulee sitten varapiuhaa ulos!!! Terveisin Kiika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiika! Hyvä pointti tuo valaistuksen jakaminen eri katkaisimille. Ainakin keittiön tunnelmavalaistusta hakiessa, ledinauhat olisi kiva saada erillisten kytkimien alle.
   Hieman tutkittuani, huomasin myös että kattoplafondeja saa nykyään ihan kivan näköisiäkin :D Loisteputkia ei siis tarvita, jes ja huh! Ulkovaloille meillä on odottamassa piuhaa rullalla etu-, ja takapihalla. Saas nähdä, riittääkö haluamien kohteiden valaisuun :)

   Poista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...