23.5.2013

G*A*R*D*E*N

Istutussuunnitelma 


Takapihamme viettää loivasti alaspäin pääväylää kohti. Olemmekin nyt miettineet takapihan istutuksia ja toimintoja, ja mitä sinne kaipaamme. Pihalle toivomme tasaista nurmikenttää oleskelua ja pallopelejä varten, hiekkaläjää, istutuksia, vajan/leikkimökin ja minä kaipaan marjapensaita tai hyötypuutarhaa, jossa voisi kesäisin kasvattaa yrttejä, salaattia, tai vaikka perunaa. Olen koonnut Pinterestiin kuvia muun muassa asuntomessujen pihoista ja  kivoista istutusideoista, joita olisi ihana toteuttaa pihaamme. 

Rinne olisi mahdollista muokata kahteen eri tasoon käyttämällä pihalta louhittuja kiviä. Kuvaan piirsin kivimuurin alapuolelle havuistutuksia, joita ympäröisi koristekate. Yläpuolella olisi tasainen nurmikenttä, jossa olisi askellaatoilla kulku vajalle. Vajan molemmin puolin olisi rappujen kautta käynnit alapihalle. Alapihalla voisi olla marjapensaita, sekä  isoja kiviä ja puita suojaamassa ison tien liikenteeltä. Paritalon takaterassien väliin jäisi istutusalue, joka rajaisi pihoja. En ole yhtään aitaihminen, mieluummin katselen havuaitaa, kuin puusta tehtyä seinää. Silloin siihen voisi istuttaa korkeammaksi kasvavia havupuita, kuten tuijia, jotka viihtyvät varjoisammassakin paikassa. Takaterassille on mahdollista tehdä tiheä rimoitus, jolla saa suojaa naapureita kohti, jos sitä kaipaa. Hiekkaatikko voisi olla muodoltaan jotain muuta kuin tavallinen neliö. Se olisi kiva rajata takana olevan vajan seinään. Suomelan sivuilla on näppärä idea leikkimökistä ja hiekkalaatikosta. 

Tässäpä tätä haavelistaa, jota voisi jatkaa loputtomiin. Täytyy pitää palaveria naapureiden kanssa ensin :)


Pin It!

6 kommenttia:

 1. Heippa vaan!

  On kyllä enemmän kuin kullanarvoista jos pystytte jo nyt tekemään isot maansiirtotyöt samalla kun pihamaalla muutenkin myllätään ja meuhkataan! Pengerryksen tekeminen louhittujen kivien avulla on varmasti hyvä vaihtoehto. Jos tasoeroa on paljonkin, voikohan kiviä käyttää myös maan pohjana korkemmalla puolella..? Oletteko miettineet matontamppaus- tai pyykinkuivaustelinettä pihalle? Hyötypuutarhahan (salaatit & yrtit) voi olla myös esim. kasvulaatikoissa lähempänä taloa, jos nyt tahtoo että ne on kätevästi kopattavissa jossain lähettyvillä.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin sanoa juurikin samaa, että yrtit ja salaatit kannattaa olla mahdollisimman lähellä keittiötä/muuta ruoanvalmistuspaikkaa. Meillä oli ennen ko. istutukset vajan takana tontin perällä ja yrtit jäi usein käyttämättä kun ei "jaksanut" lähteä niin kaukaa hakemaan - vaan tänä kesänä on ihan eri juttu kun yrtit on muutaman metrin päässä keittiöön vievältä ovelta, omassa istutuslaatikossaan. :)

   Poista
  2. Aivan totta! Ehkä on järkevämpää laittaa marjapensaat tuonne tontin perälle ja istutuslaatikot terassin yhteyteen. Ensi kesänä sitten :)

   Poista
 2. Kiitos kullanarvoisesta matontamppaushökötys-muistutuksesta. Pitääpä kysästä mihin semmonen laitetaan, vai laitetaanko mihinkään. Kuivaustelineen tarpeellisuudesta en osaa sanoa, kun hyvin on pärjätty tuolla perus pyykinkuivaustelineellä. Tuossa sivupihalla on sellainen trampoliinin mentävä aukko, että joko trampa sinne tai se matontamppausteline. Ja juu, ollaan suunniteltu niitä isoja kiviä maantäyttöön takapihalla. Hyötypuutarha salaateille ja yrteille olisi mainio terassin yhteydessä, joissakin istutuslaatikoissa - kyllä!

  VastaaPoista
 3. Tosi kivan suunnitelman olet tehnyt. Osaisinpa itsekin tehdä koneella tuollaisia - olisivat vähän selkeämpiä kuin omat puuväreillä ja lyijykynällä raapustetut versiota.

  Ai niin joo, mä olen kokonaan unohdanut myös matot ja pyykit... Kai ne jonnekin nurkkaan mahtuvat.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kaikista olennaisimmat usein unohtuvat, kun haaveissa on vain istutukset :D. Olisipa minullakin kunnon värikynät ja aikaa niin, ihanahan niillä olisi piirellä. Hyviä suunnitelmia sinnekin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...