13.5.2015

VALMIS KYLPYHUONE JA SAUNATämä kylpyhuoneremontti on erityisen lähellä sydäntäni, sillä sinne valittiin aivan ihanat materiaalit. Älkää toki luulko että aivopesin asiakkaat, heidän maku nyt vain sattui olemaan hyvin samanlainen kuin omani, ehkäpä siksi, että remontoijat ovat lähisukua. Erittäin innoissani olen valkoisesta saunasta, jonka olen jo kauan aikaa halunnut nähdä käytännössä.

Kyseessä on siis 1980-luvulla rakennetun omakotitalon kylpyhuone ja sauna, jonka pesutilat olivat remontoitu viimeksi 90-luvulla. Remonttiin ryhdyttiin, kun kylppärin toiminnot eivät enää palvelleet kodin asukkaita. Tila tuntui tarvitsevan kokonaisvaltaisen muutoksen. Päällimmäisenä toiveena oli, että saunasta ja kylpyhuoneesta tulisi valoisa. Suhteellisen pieneen kylppäriin kaivattiin tilaa pyykinpesukoneelle, joka olisi turvallisesti kosteassa tilassa, eikä pukuhuoneessa. Myös kahdesta suihkusta haaveiltiin. Perheen äidille oli tärkeää saada pitkä laude, jonne rentoutua selälleen.


Ensimmäisenä lähdettiin selvittämään olisiko saunan ja kylpyhuoneen välistä seinää mahdollista purkaa. Silloin huoneeseen saataisiin luonnonvaloa ikkunasta ja sama kattomateriaali pystyisi jatkumaan saumattomasti saunasta kylpyhuoneen puolelle. Wc-istuimen suunta oli myös hankala, sillä se rajoitti allaskalusteen ja pyykinpesukoneen mahtumista kylpyhuoneeseen. Kun selvisi, että molemmat ovat muutettavissa, suunnitteltiin toiminnot kylppärille ja ehdotin pintamateriaaleja. (Kurkkaa suunnitelma täältä). Tietenkin budjetti tuli vastaan, jolloin etsittiin halvempia vaihtoehtoja, kuten isot marmorikuvioidut laatat vaihtuivat pienempiin, ja onneksi vaihtuivat, sillä remontin aikana selvisi että toinen pitkistä seinistä oli muurattu "pulloon", eikä siis ollut täysin suora. Silloin isot laatat olisivat olleet mahdoton laatoittaa. Seinille valittiin hennosti marmorikuvioitu Tecniceramican Calacatta laatta 20x40 ja suihkujen taakse saman sarjan musta laatta ja boordi. Mielestäni laattavalinnat olivat ihan nappiin, vaikken niitä itse ehdottanutkaan. Lattiaan valittiin pienen mosaiikin sijaan musta 10x10 laatta. 


Lasiseinä tilattiin mittojen mukaan Vihtaovet Oy:ltä. Saunan seinät ja katto paneloitiin valkokäsitellyllä haapapaneelilla. Myös lauteet käsiteltiin Tikkurilan valkoisella saunavahalla kahteen kertaan. Lauteet ovat taidonnäyte itse remontoijalta, sillä haaveissa oli saada kunnon muotolauteet. Nyt lauteen muoto on nerokkaasti kaareva, samoin selkänojan muoto tukee selkää. Koko remontin toteuttaneella kirvesmiehellä onkin 40 vuoden työkokemus, joten ei mikään ihme, että hän tekaisi myös kiukaan suojakaiteen itse. Lauteiden siro rakenne saatiin aikaiseksi tekemällä alusrunko 28x95 paksuisesta puusta 50x100 sijaan. Itse lauteet on tehty elementiksi, jolloin ne voi nostaa siivouksen ajaksi pois edestä.

Itse olen hurjan ilahtunut saunan valaisimesta, joka on toteutettu vanhan uppovalaisimen paikalle. Nähtyäni Suomen Tervaleppä Oy:n sivuilla nerokkaan kattovalaisimen koteloinnin (kurkkaa kuva täältä), ehdotin samaa asiakkaalle. Valaisin todellakin antaa mielikuvan kuvitteellisesta kattoikkunasta, eikä vanhaa lampun paikkaa tarvinnut hävittää. Saunan selkänojan takaa valaisevat kuituvalot, joita löytyy saunasta yhteensä 16 kappaletta. Askelmia valaisee lauteiden alta kuidut, myös kiuas on valaistu parilla valolla lauteista ylöspäin.


Tässä vielä kuvia miltä kylppärissä näytti aiemmin.


Vinkit pieneen tilaan:

- Valitse syvyydeltään kapeampi pyykinpesukone! Kapeampi pyykinpesukone antaa kylpyhuoneen muille toiminnoille huomattavasti enemmän tilaa. Koneita löytyy nykyään monelta valmistajalta ja niiden energialuokka ja tilavuus on monesti sama kuin suuremmallakin koneella. Tämän Rosenlewin mallin syvyys on vain 45cm ja täyttömäärä 6kg.

- Jos kosteassa tilassa on  kylpyhuonekaluste, panosta laatuun! Tähän kylppäriin valittiin Polarian allaskaluste, jonka vetolaatikot ovat peltiä. Näin vältyt siltä, että joutuisit vaihtamaan kalusteen vuoden kuluttua, sen kupruiltua kosteuden takia piloille. Samoin peilikaappi on kosteudenkestävää materiaalia, valmistajana Cello.

- Aiemmin kylpyhuonetta pimensi tumma paneelikatto, joka oli paneloitu pituussuuntaan. Vaaleaksi maalattu haapapaneeli kirkasti huoneen ja se paneloitiin tarkoituksella poikittain, jolloin panelointisuunta antoi tilalle myös kuviteltua leveyttä. 

- Vaaleat värit suurentavat, tummat pienentävät! Valitse siis vaalea seinälaatta, jos haluat valoisan kylppärin. 


Näillä remontti toteutettiin:

Lauteet, katto ja seinät: haapaa, joka käsitelty kahteen kertaan Tikkurilan valkoisella saunavahalla.
Seinälaatat: Tecniceramica Calacatta, blanco 20x40, negro 20x40, sekä boordi 3x40
Cenefa Saeta Calacatta
Lattialaatta: TD Soft Black 10x10
Lasiseinä: Vihtaovet Oy
Kattosuihkut: Cello, Modern CG-51 neliö
Amme-/Suihkutermostaatti, Cello, CG-46
Kaluste: Polaria
Mittojen mukaan teetetty taso: TOIMI-säätiö
Uppoallas: Temal
Pesuallashana, jossa pesukoneventtiilli ja bidetta-käsisuihku: Oras, Vega
Peilikaappi pomppulukko-ovilla: Cello
Tarrakoukut: Cello
WC-paperiteline: Cello
Pyykinpesukone: Rosenlew RTFB5620
Kiuas: Harvia, Cilindro PC70VH
Valot: 3kpl 12W halogeenia kylpyhuoneessa, 16 kpl Cariitti-kuituvaloa saunassa.


Sitten toivon teiltä lukijoilta paljon kommentteja, että itse remontoijakin saa lukea palautetta (ts.kehuja) täältä blogin puolelta :) !!!

Mukavaa keskiviikkoa!


Pin It!

13 kommenttia:

 1. Upea muutos! Kyllä remonnti kannatti!

  VastaaPoista
 2. Vau! Tästä tuli u p e a !

  VastaaPoista
 3. Hieno muutos! Upea lopputulos, avaraa ja valoisaa :)

  VastaaPoista
 4. Hieno loppu tulos ja kiva vähän erilainen sauna eli valkoinen, mitä harvemmin näkee. Tuli kivan valoisa ja raikas :)

  VastaaPoista
 5. No kehuja kyllä tuleekin - ihan älyttömän hieno lopputulos! Varmasti tosi paljon toimivampi, ja on kyllä niin tyylikäs ja raikas toiminnallisuuden lisäksi. Rupes ihan itteäkin himottaa valkonen sauna! Ja toi "kattoikkunavalaisin" on ihan nerokas!

  VastaaPoista
 6. Todella raikasta. Minusta on ihanaa kun saunat ovat taas vaaleita ja skandinaavisia. Pitkäänhän oli muodissa tummat luolamaiset saunat. Me rakensimme juuri talon ja valitsin myös valkoisen kiukaan. Tulikiven sumu e:n. Haapa on kaunis puu ja se kestää hyvin! Sinulla on hyvä maku :)

  VastaaPoista
 7. On kyllä häikäisevän upea! Vaikka on tullut viime vuosina ihasteltua paljon tummia ja jopa mustia saunoja, on kyllä tämäkin tosi tosi hieno. Yksityiskohtana kiinnitin heti huomiota tuohon leveään verhouslautaan tms. mikä noita lauteita reunustaa! Ja lauteet on muutenkin Aivan Upeat! Ja minä kovasti ihmettelin ensin, että onko tuolla todellakin kattoikkuna :D

  VastaaPoista
 8. Onpa onnistunut muutos! Tyylikäs, moderni ja silti kodikas kylppäri- ja saunaosasto. Pidän.

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana sauna! Itsekin haaveilen valkoisesta saunasta.

  VastaaPoista
 10. Onpa upea lopputulos! Tilaa tuntuu tulleen reilusti lisää ja se on ihanan raikkaan ja ilmavan näköinen.

  VastaaPoista
 11. Tyylikäs tila nyt!kuin olisi ihan eri vuosisadalla:)kyllä kelpaa kylpeä ja nostaa talon arvoakin!

  VastaaPoista
 12. Tästä sai kivoja ideoita omaan tulevaan saunaan:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...