13.12.2015

KOHTI KESTÄVÄMPÄÄ ARKEA │MAKKARIN UUDISTUSYhteistyössä: IKEA

Olin innoissani saadessani kutsun Kuopion IKEA tavarataloon tutustumaan Growth-installaatioon. Valaistuminen-kampanja on osa Pariisin COP21-ilmastokokouksen, IKEA konsernin ja muotoiluoppilaitosten yhteistyötä muistuttaa kuluttajia valon merkityksestä ja järkevästä energia-ajattelusta. Kutsun lisäksi, sain haasteen kirjoittaa kestävästä kehityksestä ja kotimme ekologisista sisustusvalinnoista. Paritalomme on valmistunut vuonna 2014 ja monet ratkaisut on tehty mahdollisimman energiatehokkaiksi. Energiatodistuksessa lukee A, johon vaikuttaa muun muassa talon lämmitysmuoto, eristysten paksuus, ilmastointi ja ikkunoiden koko. Talon voi rakentaa järkevästi, mutta voiko myös sisustaa?  Olemme kovia rakentamaan kalusteita itse. Kierrätämme myös paljon. Teemme kalustehankintoja, joita emme edes välttämättä tule ajatelleeksi ekologisena. Makuuhuoneestamme löytyy nojatuoli, jonka ostin nettikirpparilta pari vuotta sitten. Samoin työpöytä on  syntynyt ylijäämävanerista, kun pojan huoneeseen rakennettiin liukuovi. Uusin kalusteemme on suunnittelemani ja mieheni valmistama sängynpääty. Uuden sängypäädyn myötä halusin uusia myös makkarin valaistuksen ja IKEA-yhteistyön kautta siihen aukeni tilaisuus.  Aiemmin katossa killui niin ikään IKEA tavaratalon valaisin, mutta uuden halusin sopivan puiseen sängynpäätyyn ja työpöytään. Kattoon valikoitui NIPPRIG 2015 varjostin, joka  on luonnonkuiduista käsin kudottu. Valaisin on tosin poistuvaa mallistoa, mutta Kuopion tavaratalosta niitä löytyi vielä muutama. Valaisimen  lisäksi hankin HEMMA-ripustinsarjan, sekä LEDARE led-lamppuja. Tiesithän, että  IKEA lahjoittaa 29.11.–19.12.2015 välisenä aikana jokaisesta myydystä valaisimesta tai lampusta 1 euron uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen ja lasten koulunkäynnin tukemiseen pakolaisleireillä Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä YK:n Kansainvälisen Pakolaisjärjestön kautta.

Sängynpääty on valmistettu tarkoituksella niin, että sen sivuilla on tilaa kännykän lataukselle ja päällä valaisimille. Tason päällä on kupariset JANSJÖ-valaisimet. Ehkä sain kupariseen väriin innoituksen Kuopion Growth-installaatiosta?! JANSJÖ led-työvalaisimet ovat osoittautuneet ihaniksi niiden taivuteltavan varren ja pään ansiosta - ei paista valo silmään! Syyskuusta 2015 alkaen IKEA on myynyt ainoastaan led-lamppuja ja -valaisimia. Ne kuluttavat jopa 85 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput, ja niiden käyttöikä on jopa 20 vuotta. 

Innostuin IKEA tavaratalossa  myös lakanaosastolla. VINTER 2015 -puuvillalakanat lähtivät mukaani, mutta värivalinta oli tällä kertaa t o d e l l a vaikea. Valittavana oli puuterin, vaaleansinisen ja harmaan välillä. Kääk. Turvallisen harmaat lähtivät kuitenkin mukaani ja sopivathan ne kivasti Kalklitir-seinään. Kaikki IKEA-tuotteissa käytetty puuvilla on muuten ollut kestävämmin tuotettua syyskuusta 2015 lähtien. Voisitko uskoa, että hankkimalla uudet lakanat edistät kestävämpää arkea? Puuvilla on IKEA-konsernille tärkeä raaka-aine, jota tarvitaan monenlaisiin tuotteisiin sohvista pyyhkeisiin. Perinteisessä puuvillanviljelyssä käytetään runsaasti vettä ja kemikaaleja, mikä nostaa viljelyn kustannuksia ja siten heikentää sen kannattavuutta. IKEA-konserni käyttää nyt tuotteissaan ainoastaan kestävämmistä lähteistä peräisin olevaa puuvillaa, jonka tuotannossa on käytetty vähemmän vettä ja kemiallisia lannoitteita sekä torjunta-aineita. Niin, pienillä teoilla voi olla suuri merkitys. Tottahan se on, ettei yksi ihminen voi pysäyttää ilmaston lämpenemistä. Mutta, että voimme vaikuttaa tulevaisuuteen omalla ostokäyttäytymisellämme - sillä on merkitystä. Ja sillä, että muistaa sammuttaa ne jouluvalot yöksi.Pin It!

17 kommenttia:

 1. Toi sängynpääty on vaan niin upee!!!

  VastaaPoista
 2. Todella upealta näyttää ja tuo sängynpääty on todella kaunis.

  VastaaPoista
 3. Olipas kiva postaus, ja kyllä on komia sängynpääty! Ehdin jo miettiä että Ikeassa myydään moisia, mutta sehän olikin uniikkikappale. Sun pitää myydä tuo malli heille? Voisi mennä kaupaksi. :)

  -Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti! Ehkä alamme valmistaa päätyjä itse ;)

   Poista
 4. Minäkin ihastelen sängynpäätyänne! Tuo kalanruotokuvio on niin kaunis:).

  VastaaPoista
 5. Tosi hieno sängynpääty, ja lakanat sopivat siihen mainiosti. Kyllä te vaan osaatte :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä postaus tärkeästä asiasta :) Sängynpääty on tosi mainio!

  VastaaPoista
 7. Ihana sängynpääty! Olisiko mahdollista saada tarkempaa valmistusohjetta ihan postauksen muodossa? :)

  VastaaPoista
 8. Wau, upea sängynpääty! Meillä on vieläkin suunnitteluasteella ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...